Особливості використання тепловізорів у військовій сфері

0

Використання тепловізійних технологій знайшло своє застосування у різних сферах життєдіяльності сучасної людини. В Україні тепловізори дуже затребувані, вони допомагають вирішувати найрізноманітніші завдання працівникам охоронних та правоохоронних служб, представникам деяких спеціальностей військової сфери. Також вони використовуються різними промисловими підприємствами, структурними підрозділами підприємств та обивателями (мисливцями, туристами).

Що є сучасними моделями тепловізорів?

Це цифровий пристрій, за допомогою якого у чорно-білому або кольоровому варіанті можна побачити зображення об’єкта, невидиме для очей людини. Така здатність тепловізорів обумовлена ​​оснащенням їхньою спеціальною технологією, що дозволяє розпізнавати об’єкти за рахунок їхнього теплового випромінювання. Тепловізори оснащені дисплеєм, на який на тлі розмаїття неживого довкілля виводиться теплова картинка силуету живого об’єкта спостереження.

Конструкція у тепловізора, можна сказати, проста, вона включає кілька елементів:

  • дисплей (кольоровий/чорно-білий);

  • оптичний об’єктив;

  • матрицю (охолоджувальну/неохолоджувальну);

  • корпус пристрою.

Простота і мала кількість конструктивних елементів відкриває виробникам можливість випускати тепловізори різних конфігурацій.

Прилад нічного бачення чи тепловізор — що краще?

Серед деякої частини обивателів існує думка, що прилад із функцією нічного бачення (тут і далі за текстом — ПНБ) та тепловізор — ідентичні пристрої. Це неправильна думка, хоча обидва пристрої дійсно належать одному класу, але функції і технології, на основі якої вони розпізнають об’єкти, принципово різні.

Так, наприклад, конструкція тепловізорів оснащена матрицею, в той час як ПНБ включаючи електронно-оптичний перетворювач. Крім того, ПНБ відображає сам об’єкт, а тепловізор показує його у формі теплового випромінювання. Саме тому тепловізори знайшли найширше застосування, особливо у військовій сфері.

Значення тепловізорів під час виконання військових завдань

Використання тепловізорів фахівцями військової сфери має кілька важливих переваг:

  • суттєво розширює їх можливості;

  • дозволяє більш якісно та ефективно поставлені завдання;

  • сприяє збереженню життя військових.

Погані погодні умови, як і погана видимість на місцевості, ніяк не впливають на якість картинки та ефективність функціонування тепловізорів. Пропускна здатність тепловізора — це головна властивість, що зумовлює коректність функціонування даного пристрою, що дозволяє легко розпізнати об’єкт, незалежно від типу одягу, укриття, за яким він ховається. Тепловізори однаково ефективні в денний/нічний час доби, без засвіток і спотворень картинки.

Які типи тепловізорів у військовій сфері мають великий попит?

Не лише в Україні, а й у всьому світі більше затребувані тепловізори спостережного типу, виготовлені у різних форматах — приціли, біноклі, монокуляри. Це невеликий розмір, компактні, відносно легкі пристрої, здатні на безпомилкове виявлення бойової техніки і живої сили противника. Незалежно від типу тепловізор оперативно виявляє людину з відривом 1,5 км, а техніку — з відривом до 3 км. Найбільші за габаритами тепловізори стаціонарного типу виявляють та розпізнають об’єкти на відстані до 8 км.

Чутливими тепловізорами, що функціонують у діапазоні довгих хвиль, може оснащуватися військова техніка — повітряна, наземна, над-/підводна. Головки бойових ракет можуть бути оснащені тепловізорними технологіями. Модифікація зброї будь-якого типу дасть високий результат при оснащенні тепловізорним прицілом з універсальною оптикою і функцією запису відео.

Купити тепловізор за доступною ціною у Києві для потреб армії пропонує інтернет-магазин Comtrade. Ви можете вибрати будь-яку модель тепловізора на сайті нашого інтернет-магазину, скориставшись зручною та інтуїтивно зрозумілою системою пошуку з фільтрацією. Ми оперативно доставимо ваш вибір будь-якому населеному пункту України.