Допустиму межу зберігання марихуани планують збільшити

0

Держуправління боротьби з незаконним обігом наркотиків планує збільшити допустиму кількість наркотичних речовин, за зберігання яких не передбачено кримінальної відповідальності.

Про це заявив заступник начальника державного управління БНОН України Олександр Ковалишин на круглому столі, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, з метою обмеження корупції серед представників міліції при затриманні осіб, які зберігають наркотичні речовини і не повинні нести кримінальну відповідальність, БНОН планує ініціювати збільшення допустимої кількості зберігання наркотичних речовин. Наразі гранична межа зберігання марихуани складає 5 грамів.

“Проводитиметься аналіз, яка кількість затримується по статті 309. Наприклад, якщо людину затримано за зберігання 7-9 г марихуани — і така кількість буде у 70% затриманих, то відповідно ми до 10 г зробимо межу”, — пояснив О. Ковалишин.

Довідка ГолосUA. Стаття 309 Кримінального кодексу України передбачає адміністративну відповідальність і сплату штрафу в розмірі 731 грн. за зберігання без мети збуту до 5 грамів канабісової марихуани, понад 5 грамів — кримінальну відповідальність.

Стаття 307 КК передбачає кримінальну відповідальність, зокрема позбавлення волі на строк від трьох до восьми років, за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання (понад 5 г), перевезення чи пересилання з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.

М. Мамаєва