О. Черненко: «Виборцям пропонують від гречки, теплих шкарпеток до безкоштовних поросят»

0

Парламентська виборча кампанія стартує лише з понеділка, 30 липня. Але не для кого не секрет, що деякі потенційні кандидати вже кілька місяців ведуть активну виборчу агітацію. Чим цього разу задобрюють виборців потенційні кандидати в «слуги народу» і чи легко буде підкупити українського виборця в бліц-інтерв’ю ГолосUA розповів голова правління Комітету виборців Олександр Черненко.

— Олександре Миколайовичу, у нас вже стало традицією роздавати перед виборами різноманітні подарунки. Виборча кампанія, яка ще офіційно не стартувала, не стала винятком. З чим йдуть кандидати в депутати до виборців цього разу?

Продуктові набори залишаються найбільш поширеним способом підкупу. Асортимент того, що пропонують кандидати виборцям, дуже різний: від гречки, консервів, чаю, горілки, теплих шкарпеток до приладів для вимірювання тиску, дитячих майданчиків і ремонтів в школах. В залежності від того, у якого регіону які потреби. Ми навіть недавно зафіксували унікальний випадок в Тернопільській області, коли один з кандидатів-мажоритарників пропонував людям в селі безкоштовно взяти на годування поросят. Тобто, він купував цих поросят, пропонував їх людям і пообіцяв після виборів викупити їх за 20 гривень за кілограм живої ваги. До речі, дуже хороша ціна на сьогоднішній день … Є цікавий випадок у Сумській області, коли кандидат дарував отруту від колорадського жука. Тобто, варіанти дуже різні.

Дуже багато є випадків, коли щось закуплено за бюджетні гроші і подається від партії влади, як її заслуга. TV-тюнери у Донецькій області — це один з останніх випадків …

— Але виборці ж не відмовляються? Беруть всі подарунки?

Більшість людей, які отримують пайки, знаходяться в скрутному становищі або зовсім за межею бідності. Вони, на жаль, не розуміють, що потім втратять набагато більше.

— Скажіть, а правоохоронні органи можуть застосувати якісь санкції, притягнути до адміністративної або кримінальної відповідальності конкретного кандидата в депутати, якщо буде доведено, що він займається підкупом виборців?

Це парадоксальна ситуація. Ще не почалася виборча кампанія, ще не діє виборчий закон. Тому ніяких санкцій не може бути. Хоча це не означає, що це зупинить кандидатів у депутати в період виборчої кампанії. Адже і далі підкуп буде продовжуватися. Наприклад, кандидати будуть виступати від імені якихось благодійних фондів. Таким чином, дуже важко буде довести причетність людини до підкупу. Хоча підкуп — це реальне порушення закону. Це кримінальний злочин. Тут повинна підключатися прокуратура. Але, як правило, це все подається так, начебто кандидат не має ніякого відношення до підкупу. Завжди юридично дуже складно «притягнути за вуха».

Але навіть якщо під кінець виборів буде зібрана ціла купа випадків підкупу, думаю, це жодним чином не вплине на результати виборів.