Україна: озброєна і дуже небезпечна?

0

Остаточне підписання Президентом України ініційованих урядом поправок до Кримінального кодексу, що посилюють покарання за незаконне виготовлення, зберігання і використання вогнепальної зброї, знову розділило українське суспільство на дві категорії. Перша традиційно підтримує будь-яку заборону на «засоби ураження», включаючи мисливські рушниці, друга — не без певної логіки заявляє, що якщо держава не в змозі захистити громадянина від злочинців, той же громадянин має право на самозахист. Як би там не було, «збройові пристрасті» в Україні останнім часом загострилися до межі.

ЦІНА ВИШНІ

Кілька років тому на Сумщині сталася історія, обставини якої досі холодять кров місцевих жителів. Якийсь старий власник пишного вишневого саду, бажаючи полякати дітлахів, які занадилися в його вотчину, вистрілив у бік одного з них, коли той  якраз доривав останню партію вишень. Куля зрикошетила бетонного ліхтарного стовпа, який був неподалік, і влучпила хлопчику прямо в голову. Хлопець помер на місці, і саме цей момент став для пенсіонера початком його життєвої трагедії. Як виявилося, обріз мисливської рушниці, з якого і був зроблений фатальний постріл, в органах правопорядку зареєстрований не був. Більше того, свого часу потенційний вбивця особисто переробив цю рушницю, щоб і стріляти з неї було легше, і зберігати зручніше. «Я стріляв тільки по воронах та інших птахах, які атакували мої вишні, — бідкався пенсіонер. — А тепер ось, на старості років опинюся за гратами».

Опинився. Місцевий суд засудив його до тривалого терміну тюремного ув’язнення, і, подейкують, що саме у в’язниці він помер від інфаркту. Тоді інцидент в саду послужив приводом для початку великої міліцейської операції з виявлення та вилучення у населення зброї, яка незаконно зберігається. Відтоді в рамках акції правоохоронців, яка щорічно проводиться в регіоні, будь-який охочий може добровільно здати наявні в нього арсенали. Після закінчення строків акції в разі виявлення подібних арсеналів, їхніх власників чекає кримінальне переслідування.

«ЗБРОЙОВИЙ КАЛЬКУЛЯТОР»

Про те ж, скільки саме «незаконної» зброї є на руках в українців, з точністю не може сказати ніхто. У МВС України висловлюють крайню стурбованість тією обставиною, що число незареєстрованих «стволів» у населення, так само як і спроби використовувати його в злочинних цілях зростає в геометричній прогресії. Згідно з офіційною інформацією, тільки під час декількох десятиденних міліцейських рейдів, у правопорушників було вилучено, щонайменше, 2 кулемети, 9 пістолетів-кулеметів, 5 автоматів, 1 карабін, 21 гвинтівку, 35 пістолетів та 42 обрізи мисливських рушниць. Крім того, у ряду «умільців» конфісковані 123 одиниці саморобної вогнепальної зброї, 20 гранат, 8 кілограмів вибухівки, 19 електродетонаторів, і 8932 набої.

«І це — тільки вибіркова статистика, — сказав агентству «ГолосUA» активіст громадської організації «Безпека», адвокат Ігор Карбишев. — На руках у наших співгромадян насправді є стільки зброї, скільки вистачить для справжніх вуличних війн, які ми бачили тільки в голлівудських бойовиках. Необхідно зробити все можливе, щоб змінити таку ситуацію».

«Змінити таку ситуацію» і була покликана нова окрема стаття КК України під номером 263-1, що передбачає «різке посилення законодавства в сфері збереження і використання вогнепальної зброї». Згідно з новим документом, за виготовлення зброї без належного дозволу передбачається покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до семи років. Іншими словами, навіть за спробу, що називається, «кустарним способом» перетворити мисливську рушницю або мисливську гвинтівку на короткоствольну зброю нашим «кулібіним» загрожує реальний тюремний строк.

А ось тепер — найцікавіше. За новою статтею КК, виробники цілком можуть бути прирівняні до терористів. Якщо суд доведе причетність конкретно взятого підозрюваного до наміру використовувати «перероблену зброю» в екстремістських цілях, останньому загрожує до 12 років тюремного ув’язнення. У разі визнання провини він отримає довічний термін …

… Зараз не важко сказати, що спонукало Президента Україна Віктора Януковича без зайвих зволікань підписати принципово новий документ. Вся справа в тому, що ще в кінці 2011-го року глава держави в інтерв’ю українським і західним ЗМІ заявляв, що «населення країни скуповує зброю, готуючись до нападу на органи влади».

УРЯДОВА «РЕВОЛЮЦІЯ»

Час показав, що якраз нападу на органи влади ні виробники, ні власники «незаконно» або неврахованої зброї оних не цікавлять. Жодної екстремістської або навіть хуліганської витівки, спрямованої винятково проти держструктур, за останній час (йдеться про період з 2011-го року, — Д.Б) в Україні відзначено не було.

Відзначено було інше. «В більшості своїй зброю в Україні, як правило, незаконно застосовували або нащадки так званих «багатих чиновників», або криміналітет, — сказав «ГолосUA» аналітик ЄС, правозахисник Алонсо Васкес. — Крім того, були випадки, коли народні обранці самі стріляли по людях, які «заважали їм на полюванні або на дорозі. Можливо, є сенс говорити про джерело небезпеки в даному контексті?».

Як би там не було, а горезвісні поправки в українському КК багато аналітиків вже називає «революційними». Мовляв, таким чином, держава, нехай і опосередковано, але визнала наявність загрози розповсюдження та використання зброї в країні. Передбачається, що уряд буде і надалі йти шляхом подібної «революції». Як далеко у своєму прагненні «навести порядок в цивільних арсеналах» він може зайти — покаже час …