У Кабміні вирішили обмежити дію водійського посвідчення до 10 років

0

Кабінет Міністрів оприлюднив проект постанови “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 травня 1993 року №340 “Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами”.

Проект документу оприлюднено на сайті Державтоінспекції.

Відтак, запропоновано змінити пункт 2 після слів “(далі – посвідчення водія) ” доповнити словами “, строк дії якого становить 10 років”.

А також доповнити Положення пунктом 33 такого змісту: “33. Міжнародне посвідчення водія видається за заявою особи підрозділом Державтоінспекції на підставі національного посвідчення водія. Міжнародне посвідчення водія використовується за наявності національного посвідчення водія тільки під час керування транспортними засобами за межами території України”.

При цьому пропонується обмежити строк дії міжнародного посвідчення водія. Він не повинен перевищувати три роки з дати його видачі або строку дії національного посвідчення водія (залежно від того, який строк закінчиться раніше). Міжнародне посвідчення водія видається без складання іспитів.

Також на сайті ДАІ повідомлено електронну адресу, на яку можливо відправляти зауваження та пропозиції до проекту постанови уряду.

Нагадаємо, раніше міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов заявляв про намір уряду обмежити дію посвідчення водія. Водночас, з терміном Кабінет Міністрів на той момент ще не визначився. Він коливався в межах міжнародної практики: від 5 до 25 років.

Наразі водійське посвідчення в Україні не має терміну дії.